Nationalmuseum
Vårdskjortor får nytt liv som designade arbetskläder på Nationalmuseum
När Nationalmuseum skulle förnya frontpersonalens slitna arbetskläder uppstod en möjlighet att göra en insats och ta ställning för miljön. Uppdraget gick till designern Susanne Beskow och biologen Caroline von Post, som har lång erfarenhet av att samarbeta med tvätterier för att skapa nya plagg av uttjänta textilier. I det här projektet återanvände de tygbitar från en felproduktion av skjortor, som annars hade kasserats. Museets personal har varit med under hela processen för att säkerställa funktionaliteten och bidra till utformandet.
Kollektionen består av tre delar. Den nya skjortjackan är ritad och skuren för att maximera användningen av resttyger, vilket är en utmaning när tygerna inte finns på löpmeter. Det vita bomull/polyestertyget har fått en grå ton med melerad effekt genom färgbad. Färgtonen matchar möbeltyget i gråsvart ull, som museet tillhandahållit för att sy upp västar. Vid en inventering i projektstarten upptäcktes det outnyttjade ulltyget som ursprungligen vävts för sofforna i museets restaurang. Möbeltyget är en jaquardväv från Klässbols Linneväveri i fem olika mönster. Tyget har valkats och filtats sedan manglats i en process för att bli mjukt och följsamt.
Beskow von Post har även designat en väska i samma ulltyg som västen för praktisk förvaring av kommunikationsradion. Knappar från de gamla jackorna återanvänds och får nytt liv i de nya plaggen.



